Sunn fornuft eller paranoid galskap?

Verden blir stadig mindre, byene blir stadig større, og kulturer og ukulturer møtes stadig oftere. De store forskjellene i verden, gjør at mennesker søker seg til land som Norge, for å søke trygghet og fred. Men det finnes også dem som kommer hit kun for å søke lykken, med den konsekvens at det fører til andre menneskers ulykke. I tillegg øker samfunnsproblemer som bringer med seg rus og kriminalitet. Vi kan daglig lese om brann i boliger, innbrudd og rengjøringspersonell som stjeler fra sine arbeidsgivere. Samtidig som denne utviklingen finner sted, finner det også sted en teknologisk utvikling, som gjør det enklere å ta vare på eiendom, eiendeler og menneskeliv.

tele-samband4.no

Smarte hjelpemidler

Eiendom og eiendeler er en ting. Menneskeliv er noe helt annet. I dag har vi mange smarte løsninger og teknologiske hjelpemidler som bidrar til å skape trygghet og en bedre hverdag. Har du eldre foreldre som er glade i å gå på tur, men som kanskje er begynt å surre litt? Med en mobil trygghetsalarm med GPS, så kan både du og de slappe mer av når de går på tur. Skulle de bli litt forvirret og rote seg bort, så kan du enkelt finne dem ved å ringe opp trygghetsalarmen. Til og med til badet finnes det smarte og lekre baderomsmøbler, som vil gjøre hverdagen mye tryggere og enklere for de med ulike utfordringer. Hva med et deilig badekar som du åpner på siden, slik at du kan spasere inn i det, uten å måtte skreve over høye kanter, og risikere å skli. Spaser inn, sett deg ned i en deilig badekarstol, lukk igjen ”døren”. La hele kroppen bli varmet opp av deilig varmt vann som omslutter deg, mens du sitter behagelig og ikke trenger å være redd for å skli under vannet.

Sunn fornuft og sunn paranoia

Det er lett å bli redd når man hører om eldre som blir lurt av dørselgere, og ranet i sitt eget hjem. Eller når vi leser om mystisk merking av dører og postkasser, og øst-europeiske ransbander. Da er det fort gjort å bli litt paranoid, men kanskje sunn fornuft og paranoia er to sider av samme sak når det gjelder slike temaer? Kan vi bli for godt beskyttet? Eller er dette en nødvendig utvikling som følger med det samfunnet vi lever i? Er det litt i overkant at vi kan koble oss opp mot huset vårt, gjennom en app på iPaden når vi er ute på reise, for å sjekke temperatur og andre forhold? Eller er det helt ok at vi har den muligheten? Innovative løsninger brukt på en fornuftig måte, er vel en gode som de fleste av oss ønsker å ha. Komfyrvakt er en slik oppfinnelse. Den skulle vært installert i alle hjem, for det er ikke bare eldre mennesker som kan glemme å skru av ovnen. Det er like fort gjort for stressede og distré småbarnsforeldre å glemme det, som det er for ungkaren som kommer hjem etter en fuktig kveld på byen, og som får lyst på litt nattmat. Komfyrvakten slår av komfyren dersom platen blir stående på, eller dersom noe tørrkokes eler blir glemt i stekeovnen.