Nå kan du kommunisere med huset ditt

Fremtiden er her, med digitale løsninger som virkeliggjør drømmene fra forrige århundres science fiction. Blant disse tjenestene finnes et sett av digitale løsninger som til sammen gir deg det smarte huset du kanskje fantaserte om en gang i tiden. Et smarthus gir deg nesten et nytt hus med mange forenklinger og nye muligheter. Med disse løsningene kan du styre hvordan strømmen brukes i boligen din, og stille inn slik at for eksempel temperaturen reguleres automatisk. Gjennom å koble sensorer til en app der du selv kan ta beslutninger i sanntid, vil du føle deg litt som en konge i eget hus.

Fremtidens smarthus

Før vi sier mer om dagens situasjon, er det verdt å dvele ved hvordan fremtidens smarte hus kan komme til å se ut. Dagen kan da for eksempel starte ved at vekkerklokka ringer litt tidligere enn vanlig, hva kan det ha seg? Jo, da har den nok sjekket Outlook-kalenderen din (eller hva de nå har begynt å bruke om ti år) og funnet ut at du har mye som skal gjøres den dagen, eller et tidlig møte eller annen avtale. Så snart vekkerklokka har ringt, begynner resten av huset å legge planer for deg, som å slå på dusjen slik at vannet er akkurat så varmt som du ønsker deg når du går inn i den. Utenfor venter den elektriske bilen på deg – avhengig av hvor du bor har den kanskje blitt ladet av huset egne solceller eller vindturbiner i løpet av natten.

Dagens smarthus

Mens det du nettopp har lest kanskje høres utopisk ut, er det faktisk ikke så langt unna. Allerede i dag kan du styre mye i hjemmet ditt gjennom å implementere smarte løsninger. Nå i starten er det særlig påfallende at enkelte nytenkende kraftselskaper satser på heldigitale løsninger. Disse integreres ved hjelp av applikasjoner som du enkelt laster ned på din egen mobiltelefon, og gir deg full oversikt over det meste som skjer i egen bolig (innenfor rimelighetens grenser). Særlig viktig er at du kan få en helt annen kontroll enn før med strømforbruket, med opplysninger i sanntid som gjør det mulig for deg å potensielt spare store summer i årenes løp.